Geen antwoord op ontevreden jongerenstem tijdens HYPE in 013

 

HYPE, het jongerenevenement voor ‘straatcultuur’, beoogt te verbroederen. Maar juist tegenstellingen komen daarbij aan het licht.

Geert Wilders zou er een hartverzakking van krijgen en hij misschien niet alleen. Tijdens het jongerenevenement HYPE in het Tilburgse poppodium 013 werd op 2 december 2007 pittig gediscussieerd over wat het betekent om Nederlander te zijn.

Nou, niet veel, als je de aanwezige jongeren mag geloven die het aandurfden de microfoon te pakken en hun gal te spuien.

‘Wie niet blank is, zal nooit Nederlander worden’

Dat is ook wat ze voornamelijk deden: gal spuien. Op Nederland, op de politiek, op de hele ‘fucking’ samenleving. Alles is rot, kapitalistisch en slecht.

Waarom de -voornamelijk allochtone- jongeren het allemaal zo slecht vinden, heeft verschillende redenen. “Ik zal altijd als ‘die Marokkaan’ bekend staan, omdat anderen mij zo zien”, zegt de een. Een ander vindt dat ‘iemand die niet blank is, simpelweg nooit Nederlander kan worden’. Die laatste opmerking komt uit de mond van een donkere jongen.

Failliet van de samenleving

Hoewel de tegenstellingen die de aanwezigen ervaren tijdens dit debat messcherp aan het licht komen, hebben de jongeren niet in de gaten dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze in hun woede kunnen zien.

Een zwarte jongen die het failliet van de Nederlandse samenleving proclameert, spreekt met een oer-Tilburgse tongval. Een blanke jongen die min of meer hetzelfde zegt, praat alsof zijn wieg in het Marokkaanse Rifgebergte heeft gestaan.

Positief geluid blijft onbeantwoord

Degene die de discussie begint, de van oorsprong Antilliaanse Ulrich Wanga, gooit de knuppel in het hoenderhok door een ander geluid te laten horen. “Ik voel me juist wél Nederlander omdat dit land voor mij en mijn kinderen zorgt. Waarom zeggen jullie dat je het zo slecht vindt? Kom maar op, laat je horen.”

Zijn positivisme blijft onbeantwoord, op een paar sneren na. Verder dan racisme en discriminatie roepen komen de kids verder ook niet, een oplossing voor de ontevredenheid blijft ongrijpbaar.

Breakdance en pannavoetbal

Behalve discussiëren over zo ongeveer het moeilijkste onderwerp van deze tijd, is er tijdens HYPE nog veel meer te doen. Er is muziek, in het tegenover 013 gelegen pand V39 worden een breakdance-competitie gehouden en pannavoetbalwedstrijden gespeeld.

Voor de liefhebbers staan rijen kasten met oude videogames opgesteld en de dames kunnen zich laten opmaken of hun handen versieren met hennatatoeages. Allerlei ingrediënten uit het straatleven zijn aanwezig. En dat is niet alleen maar leuk.

Bendetekens niet toegestaan

Zo doet het organiserende jongerenwerk van De Twern er alles aan om ‘gangs’ (bendes van groepen jongeren die elkaar beconcurreren) de wind uit de zeilen te nemen. Bandana’s om het hoofd, één van de vele mogelijke tekenen van lidmaatschap, zijn niet toegestaan, evenals provocerende teksten op truien of andere tekens waarmee bendes zich van elkaar onderscheiden.

Een jongen die het toch probeert, wordt de deur gewezen. “Laat eens zien wat je op je trui hebt staan”, gebieden de medewerkers. “Of je stopt hem weg, of je vertrekt. En je geld krijg je niet terug.” De jongen druipt af. Voor het jongerenwerk is er nog genoeg werk te doen. HYPE is eigenlijk hun wereld in het klein.

Dit is een bewerking van een verslag dat is verscheen in het Brabants Dagblad van 3 december 2007. Het is typisch zo’n geval van: daar had ik graag meer ruimte voor gekregen. De insteek was duidelijk om een leuk verslagje te maken van een jongerenevenement.

De werkelijkheid zat echter vol met jongeren die zich geen Nederlander voelen, ook al zijn ze hier geboren en kunnen ze hier alles krijgen wat hun hartje begeert. De elkaar beconcurrerende, al dan niet criminele, bendes waren ook een domper op de goedbedoelde feestvreugde.

Foto van 013: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *