Stageonderzoek: Maak het maar!

Het is een tijdje rustig geweest op deze site, omdat ik druk bezig was met het maken van mijn stageonderzoek voor Dutch Game Garden. Nu het verslag eindelijk af is, zou ik geen betere plek weten om het resultaat te presenteren dan hier. Het onderzoek gaat over het gebruik van laagdrempelige gamedesign-tools zoals Game Maker en de Klokhuis Game Studio in een schoolomgeving. Dus geen games spelen om er iets van te leren, maar games maken.

Vooruitlopend op de conclusie: er zijn volop mogelijkheden om kinderen en jongeren zelf games te laten maken, maar ook een heleboel praktische hobbels. Zo is het moeilijk om een specifiek kennisdomein te vertalen naar een uitdagende game-mechanic. Ook is het volgens enkele interviewkandidaten slecht gesteld met de computervaardigheden en de “playful mindset” van docenten. Games zijn nog steeds enorm vies voor veel (oudere) leraren en de nieuwe media-vaardigheden van jonge mensen zijn zeer wisselend.

Mogelijkheden zijn er gelukkig ook: het organiseren van projecten, opname in een vak als mediawijsheid, een veelheid aan beschikbare tools en de inzet van location-based games. Het onderzoek is gemaakt met de gedachte in het achterhoofd dat in het hedendaagse onderwijs aandacht moet zijn voor individuele talenten en “leren door te doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.