Zeuren over volks vermaak is een hobby voor elitaire betuttelaars

Hedendaags feminisme is voornamelijk een dagbesteding voor humorloze treurwilgen om mannen te demoniseren en vrouwen te infantiliseren. Wisten we al. Wat vooral opvalt, is hoezeer zulke intersectionele natte tosti’s een grafhekel hebben aan alles wat riekt naar volks vermaak.

Neem nou dat akkefietje met voetbalanalist René van der Gijp die in het veelbekeken tv-programma Voetbal International (VI) een pruik opzette en zich Renate noemde. Geintje, beetje flauw misschien, past helemaal in de melige voetbalkantine-sfeer waar de doelgroep gek op is.

Wat volgde was OPHEF! Grappen maken over transgenders mag namelijk niet. Een klein clubje beroepsklagers (waaronder serieuze politieke partijen) vond zelfs dat de sponsoren van het programma maar eens héél goed bij zichzelf te rade moesten gaan. Met andere woorden: boycotten die hap.

Het riep herinneringen op aan de campagne van vorig jaar om adverteerders afstand te laten nemen van website Geenstijl, omdat de kwaliteit van een filmpje daar niet wordt beoordeeld met hartjes of duimpjes omhoog, maar met welgevormde damesbillen.

Schuine moppen

Half mannelijk Nederland trapt in het weekend op een verregend veldje tegen een bal, om zich na afloop vol te hijsen in de kantine. Waar de schuine moppen en ongepaste opmerkingen je om de oren vliegen.

Mijn hobby is het niet, maar die lui willen zich gewoon even afreageren na een week hard werken. Het tv-programma VI weet een vergelijkbare sfeer over te brengen en dat raakt een snaar. Is het allemaal enorm verheffend? Neuh. Maar je bent ook niet verplicht om er naar te kijken.

De VI-ophef volgt in het kielzog van de beslissing van Formule 1-koepelorganisatie FAA om de zogeheten ‘grid girls’ van de racebaan te verbannen. Vrouwen die er uit vrije wil voor kiezen om geld te verdienen met hun uiterlijk? Mag niet hoor! Eenzelfde beslissing viel ook bij het darten, waar de rondbuikige deelnemers traditiegetrouw opkwamen met een rondborstige dame aan hun zijde.

Knieval voor militanten

Het vermaak ontdoen van vrouwelijk schoon -dat daar zoals gezegd uit vrije wil voor kiest en ervoor betaalt krijgt- is vrijwel altijd een knieval voor een pietepeuterig groepje militanten. Dergelijke social justice warriors bedienen zich van schaamtetactieken, ad hominems en ideologische prietpraat. Dat de baasjes van het vermaak meestal gehoorzamen na zulke intimidatie getuigt van slappe knieën. Of misschien willen ze gewoon heel graag laten zien hoe woke ze zijn.

De klagers hebben vaak een opleiding aan een universiteit gedaan (eentje met ‘studies’ in de naam), zijn goed ingevoerd in één of ander grootstedelijk, kosmopolitisch, links angehaucht maatschappelijk wereldje en vér verheven boven de onverlichte levenswijze en interesses van het gewone volk. Als ze zich al eens met het gepeupel bezighouden, dan is het om hen te vertellen dat het vrouwonvriendelijke horken zijn. En waarschijnlijk racisten.

In het geval van het tv-programma VI was de transgender-grap misschien gewoon een stunt voor de kijkcijfers. Het zou niet de eerste keer zijn. Dan heeft de redactie de volkshaat van de hedendaagse social media-feministen goed ingeschat en te gelde gemaakt. Progressief zijn betekende ooit opkomen voor de armlastige medemens en strijden voor gelijke rechten. Nu is het een hobby voor hoogopgeleide neo-moralisten om zich beter te wanen dan anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *