Een geschiedkundig paper over Koerdisch nationalisme

Het paper over Koerdisch nationalisme dat ik in 2008 aan de Universiteit van Californië in Santa Barbara schreef, verscheen later in ingekorte vorm in het tijdschrift BLIK, het studententijdschrift voor audiovisuele cultuur van de Universiteit Utrecht.

Ik stuurde het destijds op en gek genoeg werd het nog geaccepteerd ook, ook al is het toch echt een geschiedkundig paper en bevat het werkelijk geen iota audiovisuele cultuur. Het paste blijkbaar in het thema van dat nummer (#3.2), waarvan de beschrijving luidde:

“De teneur van deze BLIK draait om de relatie tussen ‘de werkelijkheid’ en de representatie ervan, en met name om hoe deze twee voortdurend verward worden. Wat is werkelijk? lijkt de wetenschappelijke vraag bij uitstek. De vraag lijkt onbeantwoordbaar, maar blijft niettemin intrigerend. Wat maakt dat sommige media een objectieve status van representatie toegeschreven wordt? Is deze status onaantastbaar of kunnen we hier wel degelijk vraagtekens bij zetten?”

Dus. Ben je benieuwd geworden, dan kun je het nummer hier nabestellen.

Als ik het paper nu zou schrijven, had ik niet gekozen voor de term ‘constructie’. Het klinkt teveel alsof het Koerdische nationalisme ‘niet echt’ is en daarmee minder legitiem. Nationalisme is slecht, aldus het heersende progressieve dogma. Door een specifieke uiting van nationalisme in dit paper ‘geconstrueerd’ te noemen ben ik medeplichtig aan het politiek in diskrediet brengen van die term, terwijl ik juist géén politiek heb willen bedrijven. Je werkt als student nu eenmaal met de paradigmatische gereedschapskist die je krijgt aangereikt en daardoor sluipen dit soort fratsen in je teksten. Het is waarschijnlijk wel de reden dat het destijds is geaccepteerd voor opname in BLIK.

Met de rest van de inhoud ben ik het verder wel eens: Koerdisch nationalisme ontstond in de loop van de 20ste eeuw als reactie op nationalistische projecten van naburige volken. Daarbij werd door schrijvers, dichters e.d. teruggegrepen op eerder materiaal waarin de gedeelde oorsprong en geschiedenis van de Koerden al werd gesuggereerd.

Hieronder het integrale paper (Engels):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.